Безплатна доставка на всички продукти в рамките на страната!
You are currently viewing Конопено масло при артрит

Конопено масло при артрит

Конопено масло за третиране на артритни състояния

Само в Съединените Американски Щати, заболелите от артрит са около 54 милиона възрастни. Това означава, че над 22% от американците страдат от различни форми на артрит, включващи още подагра, ревматоиден артрит, фибромиалгия или лупус. Тези състояния носят съпътстващи ежедневни болки, ограничават дейностите и причиняват цялостно чувство за отпадналост в хората.

В основата си, артритът е възпаление на ставите, което може да засегне една или множество стави. С повече от 100 различни видове артрит, състоянието има редица причини и лечения. Двата най-често срещани вида са ревматоиден артрит (РА) и остеоартрит (ОА). Може да бъде причинен от намаляване на хрущялната тъкан, нейното износване и/или скъсване, както и автоимунни заболявания. Гъвкавата съединителна хрущялна тъкан абсорбира налягане и напрежение, но с течение на времето това може да отслабне, като ставите остават по-малко защитени.

РА едно от автоимунните заболявания, които причиняват артрит, се появява когато имунната система на организма атакува и унищожава тъканите в тялото. Възможно е да унищожи костта и хрущяла в ставата. Заболяването е също така генетично предразположено, като при някои хора рискът е до 5 пъти по-висок. Може да включва съпътстващи симптоми като:

 • Двигателни затруднения;
 • Зачервяване на кожата около ставите;
 • Проблеми със зрението;
 • Сърдечно-съдови проблеми;
 • Повишени нива на кръвната захар;
 • Затруднения със дишането.

OA е друг, различен вид артрит. Това представлява дегенеративно заболяване, което засяга костите и ставните хрущяли на пациентите. Обикновено засяга ставите на коляното, тазобедрената става, както и палците. Подобно на PA, и OА причинява болезнено възпаление на ставите.

Все повече пациенти намират облекчение на тези симптоми чрез използване на алтернативни методи, един от които е конопено масло. То има особена полза при третиране на артрит поради своите противовъзпалителни свойства. Конопеното масло е естествен антиоксидант, като спомага регулирането на болката, общата отпадналост на организма, болките в ставите и др. То може да повлияе на имунната система на тялото и рецепторите в мозъка, така че да намали болката и възпалението, породени от заболяването. Конопено масло бива използвано за потискане на реакциите на мозъка спрямо болката, а също така и намаляване на възпалението, чрез подпомагане на тялото в производството на естествени канабиноиди.

Използване на конопено масло за третиране на артрит

Понастоящем лечението на артрит варира от използването на подгряващи подложки или ледени компреси, до лекарства и в тежки случаи – дори хирургическа намеса. Инвазивните лечения като приемът на силни лекарства и операции са свързани със странични ефекти и множество разходи, което възпира много хора да се възползват от тях. Нови проучвания обаче обуславят използването на конопено масло за третиране на артрит.

Общо четири значими проучвания, направени през периода 2011 – 2017г. показват как прилагането на конопено масло подобрява общото състояние на организма и намалява възпалението:

 1. Изследване от 2011г. установява, че конопеното масло спомага за намаляване на възпалителната болка при плъхове, като пряко влияе върху начина, по който рецепторите на болка реагират на стимули.
 2. Нов обобщен преглед на съществуващия набор от изследвания върху животни от 2014г. заключава, че ефективното лечение на ОА е възможно посредством конопено масло.
 3. Проучване от 2016г. установява, че локалното приложение на конопено масло има потенциал за облекчаване на съпътстващите артрита болки.
 4. Друго проучване от 2017г. потвърждава безопасността и ефикасността на използването на конопено масло за облекчаване на болки в ставите при ОА.

Как работи и какви са ползите върху организма?

Изследванията върху конопеното масло продължават да се разширяват, което е подкрепено и от все по-масовата му употреба сред населението. Взаимодействието на канабидиола с ендоканабиноидната система спомага за намаляване на усещанията за болка, без да причинява традиционните странични ефекти, свързани с ежедневната употреба на определени лекарства. Конопеното масло повлиява на реакциите на мозъка спрямо болката, а същевременно подпомага имунната система, като кара тялото да произвежда повече естествени канабиноиди. Конопеното масло няма психотропни свойства, няма да доведе до замайване и е безопасно за употреба.

В скорошна анкета на CreakyJoints сред 1000 пациенти с артрит е зададен въпроса дали са опитвали канабис или конопено масло. От тях 57% са отговорили с „да“, а над 90% (!) от анкетираните съобщават, че това е облекчило съпътстващите болки.

Както винаги, екипът на Cannabico съветва всеки да направи собствено проучване, както и предварително да се консултира със специалист за потенциалните ползи върху дадено специфично състояние. Конопеното масло изглежда обещаваща възможност, която заслужава да бъде опитана.

Скъпи приятели, ако статията ви е харесала, споделете я във Фейсбук за да достигне до повече хора! Ние от своя страна ще продължим да ви информираме!

Внимание: Статията има единствено образователни и информационни цели и не следва да се тълкува като медицински съвет.

  Политика на поверителност *
  Съгласен съм с политиката на поверителност

  ×

  Cart